TIPS OG TRIKS

Gavekort - hvorfor du som fotograf bør tilby det og hva som bør stå på

gavekort Nov 05, 2022

Det er på tide å handle inn årets julegaver, og gavekort er kanskje en av de mest kjøpte julegavene. Å tilby gavekort som fotograf kan derfor hjelpe deg med å få inn inntekt på vinterhalvåret, samt å få inn nye kunder eller at kundene dine handler for mer.

 

Fordeler med å selge gavekort som fotograf

  1. Du kan få inn nye kunder, som ellers aldri hadde handlet hos deg.
  2. Du kan få inn penger i lavsesong og på vinterstid ved å selge gavekort nå, men gjennomføre fotograferingen senere.
  3. De som får gavekortet handler sannsynlig for mer enn om de måtte betalt alt selv.
  4. Det er en fin måte å spre ordet om din bedrift. De som allerede har vært hos deg og er fornøyde kunder kjøper gjerne gavekort hos deg til venner og familie, slik at de også kan få oppleve det du har å tilby. Brudepar, foreldre til nyfødte,...
Les mer...

AI Lightroom redigering med Imagen AI

raw redigering Sep 13, 2022

Se for deg at du kommer hjem fra en lang dag med fotografering, og du begynner å tenke på den enorme jobben med å få redigert alt dette… Hvor deilig hadde det vært å ha noen andre som hjalp deg med store deler av jobben? Nå er det mulig! Imagen AI er et nytt verktøy som redigerer bilder i store kvantum, på kort tid og til en rimelig penge. Og det beste av alt - det redigerer som du ville gjort selv og lærer av dine endringer!

Klikk her for å teste Imagen AI helt gratis på 1.000 bilder.

Om Imagen

Yoav Chai, en av skaperne av Imagen AI, var fortvilet over at bilderedigering skulle være så tidkrevende og forteller:

“For to og et halvt år siden ansatte jeg en frilansfotograf for å dokumentere en av de lykkeligste hendelsene i mitt liv - bryllupsdagen min. Å jobbe med ham viste seg å bli en kjempesuksess på selve dagen – og en nervepirrende ventelek...

Les mer...

“Hvordan bør jeg prissette meg når jeg er i oppstartsfasen?”

business pris Mar 23, 2022

Dette er et spørsmål vi får nesten daglig. Og det er et stort spørsmål som avhenger av uttallige faktorer. Det finnes heller ingen fasit, men kanskje noen av disse punktene kan lede deg på riktig vei:

 

Jeg vet at det er ekstra gøy i oppstarten, og du som har en fulltidsjobb fra før trenger kanskje ikke å tjene noe særlig på foto, men om du allerede har vært 8 timer på jobb, er ikke fritiden din bare verdt ENDA mer da?

 

Har du et lite håp om å ha foto som deltids- eller fulltidsjobb i fremtiden? Da anbefaler vi å ha det i bakhodet når du setter prisene dine i dag også. 

 

Dersom du priser deg veldig lavt nå, kan det bli vanskelig når du senere må eller ønsker å øke prisene til noe levedyktig. Dersom du etterhvert hever prisene betydelig risikerer du å miste den kundegruppen du bruker tid på å...

Les mer...

Noen samarbeid er gunstige, mens andre er direkte skadelige for bedriften din...

bedrift samarbeid Jan 07, 2022

Veldig mange fotografer får tilbud om eller mulighet til å inngå samarbeid med andre bedrifter. Disse samarbeidene går gjerne ut på å anbefale hverandre som leverandører eller å betale for å stå listet blant andre fotografer.

 

Her er 5 ting du bør vurdere som kan hjelpe deg å avgjøre om du skal gå inn i samarbeidet eller ikke:


1. Hvilken type kunder vil dette samarbeidet tiltrekke? Er det kunder som er en bra match for deg og din bedrift?

2. Har du og den potensielle samarbeidspartneren noe til felles? Hva tenker de om de tingene du synes er viktig og de tingene du anbefaler for å få gode bilder?

3. Hvem skal kunde-kommunikasjonen gå gjennom? Ønsker du å ha kontroll på dette selv eller høres det befriende og deilig ut at noen andre tar seg av den biten?

4. Trenger og eller ønsker du dette samarbeidet for å få nok eller rett type...

Les mer...

5 tegn på at det er på tide å øke prisene dine!

business pris Dec 27, 2021

Trenger du eller vil du tjene mer penger? Foruten om passiv inntekt har du da to valg:


1. Ta i mot flere kunder.

2. Øke prisene dine.


Og la oss være ærlige, vi vet begge at du kommer til å slite deg helt ut om du velger alternativ 1...

Alternativ 2 kan være skummelt, men det er stor sannsynlighet for at du kan øke prisene dine og tjene enda mer, uten problem.

Her er 5 tegn på at du kan øke prisene dine!

 

1. Du blir fullbooket.

Det som er viktig å huske på her er at det er kun du som kan bestemme hva “fullbooket” betyr for deg. Fullbooket betyr IKKE at du jobber hver eneste ledige stund av livet ditt. Hvor mange oppdrag ønsker du å ha i uka eller måneden?

 

2. Kundene dine blir postivt overrasket når de hører prisene dine.

 

3. Du tiltrekker deg kunder som klager, vil ha noe annet enn det du tilbyr og/eller som aldri blir fornøyde.

La meg...

Les mer...

Seks grunner til å vise ansiktet ditt i sosiale medier og fem forslag til hvordan!

1. Det bygger tillit og lar folk bli litt kjent med deg. Det er lettere å stole på noen, og kjøpe av noen, som du føler du kjenner.

Folk kjøper av folk. Og hvertfall av folk de liker!

 

2. Det gjør det lettere for folk å huske bedriften din fordi de har et ansikt å knytte til navnet.

 

3. Det menneskeliggjør bedriften din. Ved å vise hvem som står bak er det ikke lengre et fremmed firma, men et menneske du snakker med.

 

4. Bilder med ansikter har 40% større sjanse for å få likes og kommentarer.

Vi bruker ikke å henge oss så veldig mye opp i likes, men let’s be honest: det er sykt motiverende og engasjement er viktig.

 

5. Ansiktet ditt, gjerne kombinert med litt personlig tekst, er en god samtale-starter. Det føles mer naturlig å skrive kommentarer og sende meldinger til et menneske enn en bedrift.

Og spesielt om du føler du har sett...

Les mer...

Kan du legge ut bilder av kundene dine uten samtykke?


Det korte svaret er nei.

Etter at de nye GDPR-reglene kom i 2018 har deling av bilder blitt veldig strengt. Det gjør jobben som fotograf litt vanskeligere. Og spesielt dersom du er bryllupsfotograf.

Du kan dele bilder av ugjenkjennelige personer og litt situasjonsbilder.

Det er vanskelig å definere “situasjonsbilder”, men advokaten vi snakket med når vi utviklet kontrakter og samtykkeerklæring i 2021 sa at du eksempelvis fint kan dele bilder tatt fra tradisjonelle situasjoner som feks et brudepar på kirketrappa.

(Nå tar vi utgangspunkt i at du har en avtale med dette brudeparet og at de har signert en samtykkeerkæring.)

Utover det som står beskrevet over må du ha spesifikk, skriftlig godkjennelse for å dele bilder av mennesker. Det er ikke godt nok at det står i kontrakten din at du kan bruke bildene. Kunden eller modellen din må aktivt godkjenne at du kan dele gjenkjennelige...

Les mer...

Har du blitt lurt av aviser og magasiner?

Skrevet av: Lovise Gard 

De prøver seg nemlig ofte...

(Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men dessverre veldig mange)

Aviser og magasiner ønsker ofte å bruke bilder fra fotografer helt gratis, uten å betale noe for det. De kan til og med finne på å si noe om hvor bra reklame du vil få ved å bli kreditert hos dem og/eller at “alle andre” lar dem bruke bilder gratis. Og det er dessverre veldig mange fotografer som biter på, tror på det de sier og gir bort bildene sine. Det er jo derfor aviser og magasiner fortsetter å prøve seg også.

Men kreditering og god samvittighet betaler ikke regningene våre.

Tror du andre fagfolk finner seg i å jobbe gratis?

Dersom du er rørlegger, baker eller tømrer - send oss gjerne en melding. Vi tar gladelig i mot arbeidet ditt og betaler deg i god samvittighet, kreditering og erfaring!

Men tilbake til...

Les mer...

Hadde lagret info om opphavsrett i metadataene - fikk uventet betaling.

kamera opphavsrett Nov 26, 2021

Visste du at du superenkelt kan merke bildene dine med info om opphavsrett?

 

1. Åpne "SET UP-menyen" i kameraet ditt.

2. Finn "COPYRIGHT INFORMATION"

3. Fyll inn navn, årstall og nettside.

 Dersom du gjør det vil denne informasjonen være lagret «i» alle bildene du tar fremover.Derfor bør du gjøre det: 

Når vi først delte dette tipset i verdibrevet vårt fikk vi svar fra flere som har opplevd fordelene med å inkludere informasjon om opphavsrett i bildene sine.

En av dem er Mona:

«Jeg gjør dette helt konsekvent (og har gjort det hele tiden), og bekreftelsen på at det er viktig fikk jeg rett før jul i fjor.

Da fikk jeg et brev fra Kopinor (organisasjon som følger opp at opphavsrett ivaretas i offentlig sektor) som kunne fortelle at flere av mine bilder hadde blitt brukt i en eksamensoppgave på videregående, og at jeg da skulle kompenseres for dette.

...

Les mer...

«Kan du ikke bare sende oss alle bildene?”

raw-filer redigering Nov 21, 2021

Skrevet av: Lovise Gard.


Nei.

For oss fotografer er det fort gjort å bli litt irriterte over dette spørsmålet, men det er jo fullt forståelig at mange lurer. Vi kan jo ikke forvente at “vanlige folk” kan VÅRT yrke inn og ut.

Her kommer noen gode poeng og tips fra Lovise som du kan videreformidle til dine kunder når de ikke forstår hvorfor de ikke kan få alle bildene:

  • Bilderedigering er noe mange misforstår. For meg personlig handler ikke bilderedigering om å manipulere, endre utseende til mennesker eller skape øyeblikk og steder som ikke var der.

    For meg handler bilderedigering om å rette opp i linsefeil, skeive horisonter, flytte fokus til riktig sted i bildet, fremheve det fine øyeblikket og omgivelsene, og ja -kanskje- fjerne den ene, stygge kvisa du var uheldig å få på bryllupsdagen din.

  • Bilderedigering er en del av stilen min, stemningen og uttrykket mitt. Er...
Les mer...
1 2
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.